Verschijn goed voorbereid aan de Swim Challenge!

Zwemmen in het openwater zorgt voor een aantal uitdagingen en omstandigheden waar je in het zwembad niet mee te maken hebt. Voor je eigen veiligheid is het dan ook belangrijk om je goed voor te bereiden op zwemmen in openwater. Deze blogt helpt je daarbij!

Waterkwaliteit en weer
Spring niet zomaar overal het water in! Ga je trainen in het openwater, kijk dan altijd eerst op een goede weersite of er geen onweer, storm of hagel wordt verwacht. Ook zijn sommige wateren niet geschikt om te zwemmen omdat er boten varen of sprake is van blauwalg of botulisme. Op zwemwater.nl kun je een geschikte zwemplas bij jou in de buurt zoeken.

Daarnaast kan buitenwater in Nederland ook best koud zijn. Zeker in het voorjaar. Is de watertemperatuur onder de 18 graden, dan is het echt af te raden om het water in te gaan. Met een wetsuit en een badmuts kun je zeker de kou wat tegenhouden, maar neem hierin geen risico's.

Soms beginnen zwemmers door de kou te hyperventileren. Dat kan je voorkomen door jezelf langzaam in het water te laten zakken of rustig het water in te lopen. Zakt je hartslag, dan kun je jouw hoofd onderwater brengen en met je zwemslag beginnen. Zo niet, zwem dan eerst met je hoofd boven water of zwem een stuk op je rug.

Train nooit alleen in buitenwater
Voor de veiligheid in het water is het verstandig om samen met minstens één buddy te zwemmen. Daarnaast adviseren we ALTIJD een zwemboei (opvallende oranje boei) om je middel te doen. Zo ben je herkenbaar voor mensen aan de kade en/of op het water.

Mocht je kramp krijgen, raak dan niet in paniek. Draai je op de rug en trek je tenen naar je toe totdat de kramp minder wordt (hang even aan je zwemboei). Even watertrappelen, de kuiten los-schudden kan ook helpen. Kramp in de benen komt bij het zwemmen geregeld voor.

Oriëntatie in open water
In open water heb je vaak te maken met slecht zicht onder water. Het water kan donker en troebel zijn. Als er ook nog wind en/of golfslag staat, dan kan het moeilijk zijn om in een rechte lijn te zwemmen. Blijf daarom tijdens het zwemmen goed navigeren door om de 4, 6 of 8 slagen naar voren te kijken. Onlangs het slechte zicht gebruiken veel zwemmers toch liever een zwembrilletje als ze buiten zwemmen. Ook bij golfslag komt er dan geen water in je ogen.

Ervaren zwemmers zwemmen vaak de borstcrawl. Toch, vooral bij veel recreatieve Swims, wordt vaak de “waterpolocrawl” gezwommen door deelnemers. De waterpolocrawl is borstcrawl met je hoofd volledig boven water. Dit kan in het begin zwaar zijn, maar in openwater kun je er wel profijt van hebben. Door af en toe kort je hoofd op te tillen, kun je in de gaten houden of je nog in de juiste richting zwemt. Oriënteer op een boei, een vast punt in het landschap of de overkant van het zwembad. Alleen even kort je ogen boven water houden is al voldoende.

Kies een zwemslag
Je benen gebruiken de meeste zuurstof. Als je deze alleen gebruikt om horizontaal te blijven liggen, dan ga je zuinig met zuurstof om. Wil of kan je geen borstcrawl zwemmen, dan is de schoolslag een prima alternatief. Tips om een goede schoolslag te zwemmen:

  • Zwem schoolslag en haal de armen door het water waarbij de vingers naar de bodem wijzen.
  • Laat de stuwing en kracht vanuit de benen komen. Let er in de voorbereiding op dat je tijdens het zwemmen van de schoolslag weinig armstuwing hebt. De armen aaien het water in plaats van dat ze het water "pakken".

Dit waren enkele tips. Heb je meer vragen over de zwemtechniek of het zwemmen in openwater, neem dan ook eens een kijkje op Mijnzwemcoach.nl, een platform van de KNZB gericht op techniekcursussen. Wil jij écht voorbereid aan de slag van een Swim verschijnen, doe dan mee met een openwater cursus.

Publicatiedatum: 01-05-2023