Doe als organisatie mee op dit platform!
Publicatiedatum: 03-05-2023

Ontwikkelingen in de wereld van openwater
Veel organisaties van openwaterwedstrijden hebben hun focus op het wedstrijdprogramma. Logisch ook, want dat aanbod sluit goed aan op de zwemmers van hun vereniging, de geoefende openwaterzwemmers en/of triatleten. Toch zien we ook ontwikkelingen waarbij sporters steeds meer interesse hebben in de ongebonden sporten: "Zonder lid te zijn van een vereniging, sporten wanneer het mij uitkomt". Openwaterzwemmen biedt voldoende mogelijkheden deze nieuwe doelgroepen aan te spreken, mits we daar ons aanbod ook op inrichten.

Jaren geleden zijn de 'prestatietochten' door veel organisaties toegevoegd aan hun programma. Zo konden ouders of vrienden die toch aanwezig waren, zelf ook nog even lekker zwemmen. Vaak dus mensen die al betrokken zijn bij de zwemwereld. Gericht nieuwe (ongebonden) doelgroepen aanspreken met deze prestatietochten lukte nog weinig.

Nieuw platform openwaterzwemmen.nl
De KNZB ondersteunt organisaties middels openwaterzwemmen.nl om dit wél te doen. Sinds mei 2023 is dit platform live en we hopen dit in de toekomst te laten groeien en doorontwikkelen, samen met organisaties!

De naam van de prestatietochten is vervangen door Openwater Swim Challenges voor volwassenen en Swimba Swims voor de jeugd, passend bij de huidige tijd en beleving. Er wordt meer en beter uitgelegd dat deze swims zich specifiek richten op de recreatieve zwemmers. Je hoeft geen lid te zijn van een vereniging en de deelnemerseisen zijn minimaal.

Gemakkelijk voor deelnemers én organisaties
Via openwaterzwemmen.nl kan de recreatieve zwemmer een Swim zoeken, inschrijven en betalen. Het platform is enerzijds een plek om de Swims van diverse locaties op één platform inzichtelijk te krijgen. Tegelijkertijd maakt deze tool het voor organisaties makkelijk om niet-verenigingszwemmers te laten deelnemen aan het event. Als organisatie krijg je inzicht in de inschrijvingen voor jouw swims, kun je communiceren met deze deelnemers en je hebt geen gedoe met tikkie's of contante betalingen op de eventdag.

Daarnaast kunnen wij vanuit de KNZB landelijke promotie inzetten op de deelnemende Swims. Hierdoor komt er landelijk meer bekendheid voor de mogelijkheid om laagdrempelig het openwater in te gaan en hopen we meer deelnemers toe te leiden naar jouw Swim!

Meedoen
Is jouw organisatie geïnteresseerd? We vertellen je graag nog veel meer informatie!
Neem contact op met openwaterzwemmen@knzb.nl