Publicatiedatum: 02-05-2023

Kennismaking met openwaterzwemmen
Voor wie nog nooit in aanraking gekomen is met openwaterzwemmen adviseren we, probeer het eens! Het is een van de meest pure vormen van de zwemsport. Naast techniek en conditie is het ook een sport waarin het tactische aspect belangrijk is. Navigeren in het water, positie kiezen in een groep, op het juiste moment toeslaan, en dan ook nog goed je energie weten te verdelen.

Wedstrijden en recreatieve swims
In Nederland worden jaarlijks zo'n 25 officiële KNZB openwaterwedstrijden georganiseerd. Op de kalenderpagina kun je terugzien waar deze plaatsvinden. Met een dergelijk aantal wedstrijden is er ongetwijfeld een bij jou in de regio. Vrijwel alle organisaties bieden een breed aanbod aan wedstrijdafstanden. Vaak is dat afhankelijk van de leeftijd of van het niveau van de zwemmers, variërend tussen 1 en 22 km. Voor recreatieve zwemmers zijn er de zo genoemde Swim Challenges (volwassen) en Swimba Swims (jeugd) met afstanden variërend van 250 tot 2.000 meter. Deze Swims werden voorheen vaak 'prestatietochten' genoemd en zijn laagdrempelig voor deelnemers. Je hoeft geen lid te zijn van een vereniging en er zijn weinig deelnemereisen. Gewoon lekker zwemmen in het buitenwater, zo fanatiek als je zelf wilt!

Zwemmen voor het goede doel
Openwaterzwemmen is booming! Zeker als we kijken naar het aantal recreatieve sporters dat meedoet aan een sponsortocht of recreatieve swim. Denk aan het grote succes van de Amsterdam City Swim, de Swim2Fight Cancer evenementen en diverse zeewedstrijden. Een goed doel is vaak onlosmakelijk verbonden aan deze tochten, waarbij fondsenwerving dus het belangrijkste kenmerk is van deze dagen. Maar het gaat ook om het aangaan van een mooie uitdaging en dus je grenzen weten te verleggen!

Oefenen?
Wil je oefenen voor een evenement bij jou in de buurt? Kijk dan eens naar het online trainingsprogramma, of doe mee met een cursus borstcrawl of specifiek openwaterzwemmen bij jou in de buurt. Deze worden georganiseerd vanuit Mijnzwemcoach, een platform van de KNZB gericht op (techniek)cursussen.

Samenwerking met de NTB
De KNZB en de NTB hebben afspraken gemaakt over de openstelling van de competities voor elkaars leden. Voor KNZB leden met een startvergunning wordt het zo mogelijk, om zonder extra kosten voor een daglicentie, mee te doen aan NTB-evenementen tot en met maximaal de kwart afstand. Triatleten en zwemmers kunnen dus de strijd aangaan op verschillende niveaus en disciplines. Beide bonden hopen de komende jaren dan ook op groeiende deelnemersaantallen bij de betreffende evenementen. Voor meer informatie over deze afspraken, klik hier.